Kupovina putem web portala je moguća samo za naše poslovne partnere

Ukoliko ste pravno lice, imate mogućnost da napravite nalog na našem sajtu. Nakon što popunite sva obavezna polja prilikom registracije, u kratkom roku Vaš nalog biće verifikovan za kupovinu putem portal.

pošaljite zahtev

Narudžbenica

Ukupno

Jesenji kolorit – biljke za snažan efekat na zelenoj površini

Kada kažemo jesenji kolorit u svetu biljaka to obuhvata veoma širok pojam. Jesen donosi dinamiku promene kolorita kod skoro svih biljaka bilo da su listopadne zimzelene ili čak poluzimzelene.

Zimzelene biljke poprimaju zimsku boju u vidu promene nijanse listova, uglavnom na tamnije zeleno do čak braon nijansi koje se sa proleća vraćaju pun sjaj sveže zelenih listova. Poluzimzelene sadnice, kako im i samo ime kaže, odbacuju jedan deo listova da bi se takođe u prolećnom period “povratile” u svoj pun potencijal. Bez obzira što se ove vrste menjaju tokom jesenjeg i zimskog perioda, one u takvom ruhu takođe doprinose dinamici izgleda zelene površine.

Kada spomiljemo fenomenalne jesenje boje među biljkama, najefektnije su svakako promene kolorita na listopadnom drveću i žbunju. Sve više se obraća pažnja na biranju vrsti i varijeteta koje će svoj pun potencijal dati upravo na jesen. Svaka vrsta ima svoje osnovne karakteristike boje listova, kore, plodovi, međutim u zavisnosti od varijeteta date vrste zavisi i jesenja boja kao i dinamika tranzicije.

Kada pričamo o promeni kolorita listova, tu zaista dolazimo do široke lepeze prirodnih nijansi. Od dobro poznate žuto-zlatne, preko jarko narandžastih tonova pa sve do vatreno crvenih koje daju izuzetan efekat svakoj zelenoj površini zbog komplementarnog kontrasta.

Svaka vrsta donosi svoj određeni pečat pa tako neke od najpopularnijih su svakako različite varijacije Javora (Acer), zatim ukrasne kruške (Pyrus), ukrasne trešnje (Prunus), Zelkowa, Gleditsia kao i mnoge druge koje svojom sposobnošću metamorfoze igraju veliku ulogu u ozelenjavanju gradova, parkova, privatnih vrtova i bašti.

Dinamika promene kolorita je takođe veoma važna za planiranje izbora sadnica za neku zelenu površinu. Kada jesen zakuca na vrata momentalno se vide promene, ali da li zaista primetimo dinamiku na koji način se lišće “presvlači”? Kako smo i spomenuli, različiti varijeteti donose i svoj jedinstveni pečat. Promena može da bude jednolična, listovi iz zelene prelaze u jednu nijansu i u tom novom ruhu ostaju do finalnog opadanja. Varijacija može da bude i puno zanimljivija u smislu da se tranzicija odigrava od vrha krošnje prema donjim delovima ili obrnuto, kao i promena iz unutrašnjih delova krošnje ka spoljašnjim itd. Tu promenu prati i različit kolorit na jednoj jedinci – žuto narandžasto ka crvenoj (Acer x freemanii ‘Autumn Blaze’, Pyrus calleryana ‘Chanticleer’, Liquidambar, Cornus, Prunus).

Svi smo upoznati sa visokom dekorativnošću kolorita samih listova, tj krošnje, međutim manju primenu primećujemo u lišćarskim vrstama (drveće I žbunje) koje su veoma interesantne krajem jeseni i početkom zime kada dolazi do kompletnog gubitka lisne mase. Smatramo da su ove vrste nepravedno zanemarene i da im treba posvetiti posebnu pažnju prilikom planiranja zelenih površina jer daju fantastičan efekat upravo u periodu mirovanja, kada većina smatra da zima nema nikakve dekorativne vrednosti ili se dekorativa ogleda u samim vremenskim uslovima kao što su mraz i sneg.

Bogatstvo vrsta koje doprinose dekorativnosti u zimskom period se ogleda pre svega u dinamičnoj boji I teksturi kore. Vrste koje se izdvajaju su svakako različite vrste Cornus (Dren), Betula (Breza), Acer (Javor), Euonymus alatus.

Ne treba zanemariti ni dekorativnost plodova koji ostaju na biljci tokom cele zime i u kombinaciji sa ostalim aspektima upotpunjuju ceo doživljaj zime u bašti (Liquidambar, Ukrasa Jabuka (Malus), Cornus).

Kada se dobro sagledaju svi dekorativni elemenati drveća, žbunja u kombinaciji sa ukrasnim travama i perenama koje takođe daju poseban efekat svakoj površini možemo isplanirati fenomenalne vrtove, bašte, zelene površine koje će sigurno ostaviti snažan utisak na svakoga

Share